Refleksoterapija

Spodbuja in regulira vitalne funkcije organizma, deluje antistresno in pripomore k sprostitvi in krepitvi imunskega sistema (alergije, infekcije, prehlad, gripa), pomaga pri premagovanju utrujenosti in izčrpanosti, deluje protivnetno in protibolečinsko (gastritis, kolitis, zaprtje, driska, žolčne kolike, vnetja sklepov, revmatične motnje ...), blaži posledice hormonskih sprememb (PMS, menopavza), pospešuje presnovo in razstrupljanje organizma (hujšanje, izločanje vode iz telesa), spodbuja cirkulacijo krvi in limfe, odpravlja, blaži in preprečuje nevrovegetativne simptome in psihofizične motnje (nespečnost, nemir, živčnost, motnje pomnjenja in koncentracije, glavobol ...).


Refleksoterapija najpogosteje deluje kot komplementarna oziroma dodatna metoda zdravljenja. Kot taka refleksoterapija seveda nima posebnih kontraindikacij; primerna je za vse - od otrok in dojenčkov do bolnih in ostarelih.  Je preventivna metoda za vzdrževanje zdravja, krepi spanec, izboljša koncentracijo in mentalne funkcije, stabilizira čustveno ravnovesje, stimulira ustvarjalnost in v celoti izboljšuje kvaliteto življenja.


Če imate bolečine v vratu,hrbtenici ali v križu, ste v stresu ali se počutite preobremenjeni in utrujeni, imate težave s prebavo ali hormonske težave,vam lahko s pomočjo refleksoterapije na naraven način pomagamo, da se osvobodite bolečin in utrujenosti in se zopet počutite dobro in polni enrgije.


Pozitivni učinki se običajno pokažejo po 5-6 tretmajih. Po 10-12  tretmajih pa se ponovno vzpostavi ravnotežje v telesu, ki se je zaradi različnih faktorjev (stres in obremenitve, nezadostno pitje vode, nepravilna prehrana, premalo gibanja ...) porušilo.


Refleksoterapija je naravna tehnika zdravljenja. Temelji na predpostavki, da se na stopalih in dlaneh odraža stanje celotnega telesa, saj so posamezne točke na stopalih ali dlaneh povezane z določenimi organi v telesu. Pregled stopal ali dlani lahko pokaže, kje v telesu že imate težave ali pa bodo nastopile, če ne boste pozorni.


Pri refleksoterapiji z masiranjem in pritiskanjem refleksnih področij na stopalih , dlaneh vplivamo na sproščanje in ravnovesje celotnega telesa. Če je cona organa, kjer pritiskamo boleča ali spremenjena, to običajno odraža neko energijsko blokado, ne pomeni pa nujno bolezni. Pogostokrat odražajo bolečine v različnih delih telesa - glavoboli, bolečine v križu, hrbtenici, vratu, prebavne težave - motnje v nekem drugem delu telesa , ki so nastale zaradi napetosti in stresa v našem življenju. Bolečina nas opozarja, da je potrebno nekaj spremeniti.


Refleksoterapevt lahko z masažo in pritskanjem določenih točk na stopalih ali dlaneh pripomore k spremembi ,torej k sproščanju te napetosti in vzpostavljanju ravnovesja v telesu.

Refleksoterapija je učinkovita kot oblika energijskega čiščenja, saj vzpostavlja čustveno ravnovesje, prav tako pa čisti in razstruplja telo in izboljšuje prekrvitev organov.


Refleksoterapija je priporočljiva za vzdrževanje zdravja , zelo pa je koristna tudi pri premagovanju zdravstvenih težav in rehabilitaciji po težjih boleznih. Primerna je za vse starosti, tudi za otroke, invalide in posebno za starejše. Refleksoterapija lajša bolezenske znake kronične utrujenosti, možganske kapi, multiple skleroze,..