Delovanje bownove terapije


Raziskave kažejo, da Bownova terapija takoj in uravnoteženo učinkuje na avtonomno živčevje (t. i. del živčevja, ki deluje neodvisno od naše zavesti) in na energetski sistem. Avtonomno živčevje nadzoruje nad 80 % vseh telesnih funkcij in je zelo občutljivo na daljša stresna stanja ali premočne dražljaje. Vse poteze prečkajo po več meridianov oz. se v mnogih primerih izvajajo direktno na akupunkturnih točkah. Tam povzročijo vibracijske spremembe v energetskem polju in meridianih – sprostijo energetske blokade in vzpostavijo normalen energetski tok v prizadetih področjih telesa. Zato po izvedbi potez posamezniki pogosto opisujejo subtilne občutke v oddaljenih delih telesa, ki ne sledijo pričakovanim nevrološkim reakcijam.


Bownove poteze hitro izzovejo vidno in otipljivo zmanjšanje napetosti v mišičnih vlaknih in mišičnih ovojnicah. Pride do boljše hidracije tkiv, izboljšanega limfatičnega pretoka in odstranitve energetskih blokad.


Nevroznanstveniki vse pogosteje fascijo opisujejo kot mesto, ki je »dom naših čustev«, naše čustveno telo. Spomini na pretekle izkušnje ali poškodbe, negativne misli in čustva, lahko ostanejo dolgo časa ujeti v vezivnem tkivu in sistemu meridianov. Ko se tkiva sprostijo, se lahko istočasno sprostijo te pozabljene zaviralne energije.