Bownova terapija


Je zelo nežna, neinvazivna, edinstvena, holistična in zelo učinkovita manualna tehnika za fizično in energijsko stimuliranje telesa. Bownova terapija pomaga vzpostaviti ravnovesje v fizičnem in energetskem sistemu.  

Bownova terapija prihaja iz Avstralije, kjer je tudi najbolj razširjena.  Priznavajo jo tudi mnoge zdravstvene zavarovalnice, saj se je izkazalo, da je učinkovita v mnogih primerih, pri katerih druge terapije odpovedo. Iz Avstralije in Nove Zelandije pa se je predvsem zaradi svoje učinkovitosti razširila tudi v Severno Ameriko in Evropo.

Preko mišic, tetiv in posredno mišičnih ovojnic stimuliramo površinske fascije. Serija zaporednih Bownovih potez tvori posege, ki vodijo do celostnega (fizično in energetsko) »resetiranja«. Tako lajšamo različne motnje in blažimo bolečine ter izboljšujemo psihofizično počutje.

Bownova terapija je utemeljena na terapevtski enostavnosti in učinkovitosti, ne glede na to, ali  jo uporabimo pri čisto določenem problemu ali pa za ohranjanje zdravega ravnotežja.


Primerna je za vse starostne skupine (tudi za dojenčke in nosečnice):


    • pri akutnih in kroničnih težavah gibalnega sistema
    • pri obvladovanju in lajšanju posledic stresa in čustvenih stisk
    • v primeru razvojnih težav, hiperaktivnosti, kolik ter težav s prebavo
    • pri bolečinah zaradi spreminjanja telesa v nosečnosti ter takoj po porodu

Posamezna terapija traja od pol ure do ene ure, pri akutnem problemu, kot je npr. zvin gležnja, pa lahko le 5-10 minut. Vendar terapija najpogosteje vključuje posege, ki zajemajo celoten sistem, da je učinek globlji in telo bolj sproščeno. Klient leži na masažni mizi, lahko se prilagodimo njegovemu trenutnemu počutju in težavam. Ljudje z akutnimi težavami lahko tudi sedijo ali stojijo. Terapevt izvaja Bownove poteze, med katerimi so kratki časovni premori. Ti časovni premori omogočijo telesu, da sprejema nevrološke in energetske spremembe, ki jih terapevt vnese v telo.  Običajno zadošča tri do pet obiskov pri terapevtu, seveda pa je odvisno od zapletenosti težav in od tega, ali so težave akutne ali kronične. Med dvema obiskoma pri terapevtu običajno mine pet do deset dni, najbolj optimalno je sedem dni. Priporočljivo je narediti serijo treh do petih terapij, nato pa stanje vzdrževati z eno terapijo na štiri do pet tednov. Pri nosečnicah so zaradi pojavljanja novih težav (slabosti, zgaga …) ti razmiki lahko krajši.

 

Pred in po končani terapiji je treba piti dovolj vode, ker se hidrirano telo boljše odziva na terapijo. Na Bownove poteze se telo odzove že med samo terapijo. Lahko se pokažejo rdeči madeži na koži, mišice postanejo mehkejše. Na nekaterih predelih se lahko pojavijo občutki mravljinčenja, toplota ali hlad ter krčenje mišic. Pogosto je čutiti pretok energije po telesu, občutek breztežnosti in lebdenja. Nekatere poteze se lahko občutijo tudi v drugih delih telesa, kjer terapevt poteze ne izvede.

Po terapiji  so možne blage bolečine v mišicah ali povečan občutek žeje. Pogost odziv telesa je tudi trenutno poslabšanje, ki lahko traja nekaj dni. Možno je povečanje pogostosti uriniranja ali izločanja blata, lahko se pojavijo nenavadni čustveni odzivi. Vsako telo poskuša strupe iz telesa izločiti na drugačen način. Nekateri ljudje so po koncu terapije utrujeni in zaspani, drugi polni energije. Opazujte svoje telo, morda boste zaznali spremembe tudi tam, kjer jih niste pričakovali.