Protibolečinska terapija


Bolečina je znak, ki nam pokaže, da je v telesu prišlo do motnje ali zastoja pretoka energije. Brez bolečine življenje ni mogoče, vendar to še ne pomeni, da se je treba z njo tudi sprijazniti.
Protibolečinska terapija je tehnika pritiska na živčne točke na stopalih ali dlaneh, z njo pa želimo omiliti in sčasoma tudi odpraviti bolečino.
Protibolečinska terapija oz. terapija živčnih točk je del refleksoterapije in se jo lahko izvaja posebej ali skupaj z refleksnoconsko masažo stopal (dlani). Tu gre za popolnoma samostojno tehniko, ki deluje protibolečinsko po sistemu »z bolečino nad bolečino«.  To je terapija, pri kateri s stimuliranjem nevroloških točk sprožimo v telesu mehanizem, ki deluje protibolečinsko, kar pomeni, da se odpravi gibalna ali funkcionalna motnja, ki jo je povzročila moteča bolečina. Stimulacija nevroloških točk poteka s pritiskanjem na določene živčne točke pod kotom 90°. Če je točka zelo boleča, se pritisk na točko popusti, nato pa pritisk ponovi ter počaka, da bolečina izzveni (v primeru nevzdržne bolečine, se pritiskanje in popuščanje večkrat ponavlja). Bolečina izzveni VEDNO – včasih samo traja dlje časa.


Tehnika je posebno učinkovita pri bolečinah:


    • v križu,
    • v vratu ali ramenih
    •  v rokah ali nogah
    • v ledveno-križnem predelu( išias)
    • pri težavah z zobmi,sinusi in očesih